Örömzenélésről a zenében örömüket lelőknek

ZIG-Singers emlékblog

ZIG-Singers emlékblog

Leánykori név: Webber kórus

2019. május 19. - PH.Plusz

Mégpedig a neves musicalszerző, Andrew Lloyd Webber után. Merthogy kezdetben musicalbetétek alkották a kórus repertoárjának vázát. Sőt, komplett musicalt is színpadra vitt: a "Macskák" c. darab volt az első,  amit saját feldolgozásban bemutattak. Több estén  is megtöltötték a "Művház" nézőterét, a Webber kórusra nem csak az alma mater, a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai és tanárai voltak kíváncsiak. A 90-es évek épphogy elkezdődött, a komolyzene helyett könnyűzenei szerzeményeket és musicaleket előadó kórus kellően formabontó és újszerű volt. 

macskak.jpg

Az első musicalbemutató sikerén felbuzudulva egy évvel később jött az újabb, ismét egy Webber-mű, a Jézus Krisztus Szupersztár. 

jezus_krisztus_szupersztar.jpg

S bár a következő egy-két évben már nem Webber musicaljeire fókuszált a kórus, a név mellett kitartott. Arra a kazettára is a Webber kórus név került fel, ami a saját musical, a Széles István szerezte "Amire születtél" hangfelvételét tartalmazza. 

amire_szulettel3.jpg

Aztán jött 1993. Friderirkusz Sándor, akihez akkoriban a Magyar Televízió legnézettebb műsora kapcsolódott, mint a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium egykori diákja díszvendégként vett részt egy jubileumi eseményen. Itt látta szerepelni a kórust és nyomban elhatározta, hogy a showműsorába is meghívja a társulatot. Aztán úgy alakult, hogy épp egy időre szünetet tervezett beiktatni a Friderikusz-show sikerfolyamában, és a pihenő előtti utolsó adást igazán grandiózusra tervezte. Stúdió helyett a Néprajzi Múzeum adta a kulisszát, a nézőközönséget pedig nem akármilyen emberek adták, hanem a műsor korábbi vendégei. Erre a felvételre kapott meghívást a kórus. 

Tévés szereplés = országos ismertség. A 90-es évek elején ez pláne így volt. Lehet-e Webber kórus néven szerepelni, ha Andrew Lloyd Webber egy élő személy és hivatalosan nem adta engedélyét a nevének használatához? Jött a döntés: új névre van szükség. Akkor pedig már olyanra, ami utal a gimnáziumhoz való kötődésre. A Zrínyi Ilona Gimnázium rövidítése pedig nem más, mint ZIG. A ZIG-Singers név így már magáért beszél.

Friderikusz Sándor konferálta fel elsőként ZIG-Singersként a kórust, s onnantól már ez a név vált természetessé.

Noha a kórustagok közül a  "nagy öregek" még talán emlékeznek, hogy a névváltás utáni néhány évben is megmaradt inkább így hangzott az érdeklődés, hogy valaki ott lesz a pénteki próbán: 

Jössz Webberre?

 

A mostani kérdésünk pedig így hangzik:

Ugye ott leszel a ZIG-Singers június 8-i Búcsúkoncertjén? 

A bejegyzés trackback címe:

https://zigsingers.blog.hu/api/trackback/id/tr5614834622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása