Örömzenélésről a zenében örömüket lelőknek

ZIG-Singers emlékblog

ZIG-Singers emlékblog

10 dal, ami nem hiányozhat a ZIG-Singers repertoárjából

2019. május 19. - PH.Plusz

Dalok, amik összeforrtak a kórussal, amik közül ha egyet meghall a rádióban az, aki valaha is a ZIG-Singersben énekelt, tuti dúdolja magában a saját szólamát. Van köztük musicalből való, spirituálé, popsláger a 70-es vagy épp a 2000-es évekből. Mindenki megtalálhatja azt, amelyiknél akár rögtön táncra perdülne. És egy ZIG-Singers koncerten sokszor még ez sem volt lehetetlen... ;)  

Június 8-án pedig kiderül, hogy hogyan áll most a kórus a hangulatteremtéssel! Még egyszer utoljára összeáll a ZIG-Singers, és a Nyíregyházi Szabadtéri Színpadon szórakoztatja a közönséget. (Részletekért tovább ide!)

1513495611.jpg

Na de nézzük, mik az alapdarabok!

1. LET THE SUNSHINE IN 

A Hair c. musical betétdala, amire mindenki emlékszik, aki látta a filmet. Amikor Bergert viszi el a katonai repülő Vietnamba Bukowsky helyett, és egyszer csak megszólal: "We starve, look at one another short of breath..."  Ez a dal még a "webberes-időkben" alapművé vált, később jött hozzá még további pár feldolgozás a Hairből. 

 

2. PROUD MARY 

Iszonyatosan jó a dinamikája a dalnak, pont a kórusnak való. Az elején csettintgetni lehet akár az ütemet, vagy akár speciális lépéskombinációt bemutatni a színpaon. Aztán felpörög a ritmus, szerephez jut a kórus is, és csodás közös éneklés kerekedik ki belőle. Ráadásul Tina Turner szólóját a kórusvezető, Bánhidi Lászlóné Maróthy Magdolna énekelte rendszerint, aki egy "Made in Hungary" fesztivált is megnyert, mielőtt Nyíregyházára került volna énektanárnőnek.

 

 

3. HE' S GOT THE WHOLE WORLD IN HIS HANDS 

Az 1927-ben íródott spirituálét egy ötvenes évekbeli, popos feldolgozás tette kedveltté. Nyíregyházán pedig a ZIG-Singers gondoskodott róla, hogy ismert legyen a dal. 2017 decemberében egy a városoközpontba szervezett flash mobon is elhangzott ez a dal. 

 

 

4. HIT THE ROAD JACK 

Ezt a nótát szinte mindenki Ray Charles-szal kapcsolja össze, pedig ő már csak feldolgozta Percy Mayfield szerzeményét. És milyen jól tette! Ez a verzió adott ihletet a kórusnak is, hogy felvegye a dalt a repertoárba. 

 

 

5. THE SHOOP-SHOOP SONG 

Amikor Pallai Mara belekezdett a Shoop-Shoop Song első néhány sorába a Friderikusz-show felvételén, a közönség - köztük csupa sztárok, a korábbi műsorok vendégei - hátsó soraiban Lang Györgyi felállt, hogy megnézze magának, ki ez a lány, ilyen hanggal. Goór Nagy Mária pedig a felvétel végén megkereste Marát, hogy jelentkezzen a színitanodájába, érdemes lenne. Mara mostanság a Budapest Bábszínházban alkot maradandót, de egészen biztosan neki is felidéződnek ezek az emlékképek, ha felcsendül Cher dala. 

 

 

6. MEXICO 

Ez a sláger 1972-ben több országban is a slágerlisták élére került, nem véletlenül, tele jó hangulattal, életkedvvel. A ZIG-Singers koncertjein ennél a dalnal kerülnek előtérbe a fiú kórustagok - ők viszik a szólót. A legfontosabb mégis az összhatás! 

 

 

7. LIKE A PRAYER 

Madonna egykori sok vitát kiváltott slágere szintén emblematikus eleme a ZIG-Singers repertoárjának. Ezzel a dallal került tovább a kórus tagjaiból delegált kis csapat a Ki mit tud? televíziós vetélkedőben 1996-ban.

 

 

8. UNCHAIN MY HEART 

Gondolnánk, hogy ezt a dalt először Ray Charles énekelte? Ugye hogy mindenki úgy emlékszik, hogy ez egyértelműen Joe Cocker nótája?! Meg Barbinek Gáboré, aki először énekelte a kórusban, és Bánhidi Krisztiáné, aki átvette tőle a dalt. 

 

 

9. HAPPY 

Nem lehet mondani, hogy a ZIG-Singers csak régi slágerekel ad elő. A Pharell Williams által sikerre vitt nóta igazán nem mondható múlt századbelinek. Annál inkább hangulatosnak és örömzenélősnek. 

 

10. LA BAMBA 

Ha megszólalnak a "La Bamba" kezdő taktusai, akkor rendszerint a közönség is ujjong, sőt, mindig akadnak olyanok is, akik felpattannak a székükből. A kórustagok sem vigyázzállásban énekelnek, ez már rendszerint igazi fieszta.

 

Vajon a dalok közül melyiket hallhatjuk a június 8-i koncerten is? :) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zigsingers.blog.hu/api/trackback/id/tr9814834630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása