Örömzenélésről a zenében örömüket lelőknek

ZIG-Singers emlékblog

ZIG-Singers emlékblog

A ZIG-Singers titkos motorja, ami nélkül nincs ma koncert

2019. június 08. - PH.Plusz

 

Este koncert. Várjuk. Izgulunk. Hogy ne essen az eső. Hogy minden a helyén legyen. Hogy milyen lesz a 30 évvel ezelőtti első szabadtéris fellépés után újra ugyanott, de mégis másként énekelni a nyíregyházi közönségnek. Ráadásul utoljára.

Ezért egyszerre lesz felszabadító és fájdalmas ez a mai közös zenélés. Egy igazán különleges közösség formálódott itt a próbaidőszak alatt, de nyugodtan monddhatjuk azt is, hogy ez a belső összetartó erő, ez a titkos motor mindig is megvolt, már harminc éve ott van a ZIG-Singers tagok között. Aki kórustag volt valamikor is a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, az beletartozik ebbe a nagy közösségbe. Közülük látunk majd jónéhányat este a színpadon, de legalább ennyien ott lesznek a közönség soraiban, hogy még egyszer átéljék a ZIG-Singers-életérzést. És ott vannak azok, akiket több száz, vagy netán több ezer kilométerrel odébb sodort az élet, ezért személyesen nem lehetnek jelen a koncerten, de gondolatban egykori kórustársaikkal lesznek egészen biztosan. 

Jó ez, így túl sablonos, biztosan más közösségről is elmondható. Vannak olyan momentumok, amik fontos alkotórészei a "titkos motornak", ami hajtja a csapatot, ami miatt ma este újra örömzenélés lesz. A ZIG-Singers attól különleges, hogy... 

... az év eleje tartó, rendszerint szombati próbákra ki Budapestről, ki Győrből is elautózott Nyíregyházára, sokszor tényleg csak a próba időtartamára és annak kedvéért;

... volt olyan kórustag, aki maga sütött otthon gluténmentes mini pizzákat, hogy legyen az ételérzékenyeknek is harapnivaló a főpróba alatt;

... amikor kiderült, hogy az egyik tag lába lesérült és veszélybe került, hogy részt vegyen a koncerten, tucatnyian küldtek neki jókívánságokat és keresték a megoldást, hogyan lehet ott akár fél lábbal is;

... amióta újra összeáll speciális alkalmakra a kórus, minden alkalommal valami meglepetést eszelnek ki a tagok a kórusvezetőnek, Magdi néninek - és ez idén sem lesz másként ;)

... többen kifejezték már, hogy mennyire hiányozni fog nekik ez a közösség, ha most az utolsó koncerttel vége a hivatalosan szervezett próbáknak és fellépések. 

konc_3.jpg

És az is hozzátartozik a sorhoz, hogy van a ZIG-Singersnek egy Ágija és egy Dalmája. Ők ketten külön-külön is (pláne együtt...) hegyeket mozgatnak meg, ha a kórusról van szó. Felsorolni is nehéz, mi minden köszönhető nekik. Hogy a tagok időben megtudtak minden információt és újra eljártak próbákra. Hogy elkészültek a jegyek, a plakátok. Hogy a jegyek eljutottak az érdeklődőkhoz - ráadásul mind egy szálig. Hogy a főpróbához került catering. Hogy volt, aki próbáljon a zenekarral külön. Hogy egyáltalán összeállt ez az egész. Főállású koncertszerezőket megszégyenítő tempóban és profizmussal intéztek minden tennivalót - mindketten az egyébként meglévő, nagyon is komoly munkájuk mellett. Dicső Ágnes és Fekete Dalma Nélkülük nem is működne a titkos motor. 

agi_dalma.jpg
 Mint ahogy a zenekar nélkül sem, akik közül ketten már a kezdektől ott zenéltek a kórus mellett. De aki később csatlakozott, az is beleadott apait-anyait, hogy június 8-ra minden tökéletes legyen. Próbáltak külön, a kórussal együtt, hétöznap este és hétvégén. És jön az előadás, ahol akkor is nagy szerep hárul rájuk, ha nem teljesen ők lesznek reflektorfényben. 

Bartus Zoltán, Csernák Tibor, Dr. Csíky Nándor,

Horányi Tamás, Olajos Gábor,

Racskó Tibor, Turcsán András - 

veletek teljes a ZIG-Singers, köszönet minden befeketett energiátokért! 

zenekar.jpg

 

Nem is lenne profi a koncert, ha nem lenne hozzá profi műsorvezető. A ZIG-Singersnek márpedig olyan van, aki maga is dalra fakad majd, hiszen nemcsak egykor volt a kórus oszlopos tagja, hanem azóta is visszajár énekelni, ha újra összeáll az alakulat. A műsorvezetői pályafutását épp a korábbi ZIG-Singers koncerteken kezdte, de mostanra előadóművészként és producerként komoly tapasztalatot halmozott fel. Nincs tehát show, ha nincs a színpadon a kórussal Lutter Imre, aki szintén hajtóereje a "titkos motornak".

lutterimi_2.jpeg

És van valaki, aki nélkül elképzelhetetlen lenne az egész. Hiszen ő találta ki. Ő gondolta azt énektarárnőként a Zrínyi Gimnáziumban, hogy miért ne lehetne olyan kórust verbuválni a tanulók soraiból, amelyik nem komolyzenei műveket ad elő, hanem éppenhogy a könnyűműfajból válogat. De nemcsak kitalálta ezt a formációt, működtette is. A saját három fia mellett még nagyon sok gyereket nevelt - zeneszeretetre, alázatra, kitartásra, fegyelemre, egymás elfogadására, közösségi életre. 

Magdi néni - csak így emlegeti mindenki Dr. Bánhidi Lászlóné Maróti Magdolnát. Ez a Búcsúkoncert egészen biztosan majdnem mindent elmond majd arról, hogy mit is jelent Magdi néninek a kórus - és a kórusnak Magdi néni. Lehet, hogy ez itt az utolsó közös fellépés. Lehet, hogy már nincs több közös próba. Lehet, hogy eljött a pont, ahol le kell zárni egy nagyon szép történetet. De amit maga után hagy Magdi néni ötlete, több évtizedes munkája, a mostani koncertbe fektetett energiája, az páratlan, pótolhatatlan és az emlékezetből nem kitörölhető. 

A ZIG-Singers velünk marad, mindig. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zigsingers.blog.hu/api/trackback/id/tr1014884864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása